Programmatic is new, shiny and overvalued

brievenbusreclame-logo

Nieuws

Aanmelden nieuwsbrief

Programmatic is new, shiny and overvalued

Lidl

Sam Gaunt, hoofd media Lidl UK, staat al langer kritisch ten opzichte van ROI van digitale communicatie. De afgelopen 5 jaren verdrievoudigde Lidl nagenoeg het communicatiebudget. Daarbij werd de focus verlegd  van print en folders naar tv en digitaal. En wat blijkt. TV doet het goed, maar de kost-per-duizend contacten in digitaal bleken niet in verhouding tot het effect.

Sales

Uiteraard heeft de communicatie van Lidl eerst en vooral tot doel om de mensen naar de winkels te trekken en verkoop te bevorderen. Binnen digitaal blijken de resultaten echter dusdanig verschillend dat de adverteerder dit veel meer aandacht moet geven, zo stelt Gaunt.

Transparantie

Daarbij vraagt hij zich onder andere hardop denkend af of de planners van digitale media wel echt het mediagebruik van de consument buiten de stedelijke conglomeraties kennen. Of baseren ze hun planning vooral op hun eigen mediagebruik? Maar ook de digitale media zelf en hun weinig transparante tariefsystemen krijgen van hem een veeg uit de pan. Daarbij wijst hij gelijk naar ANA media transparancy report uit 2016. In dat verband is het goed ook kennis te nemen van de evaluatie in 2017. En tevens wijst hij op het met het oog op de gewenste transparantie herschreven mediabureau-contract in het Verenigd Koninkrijk.

Conclusie

Eerder brachten overigens ook P&G en Unilever hun bestedingen in de digitale wereld al naar beneden. Digitaal is dus zeker geen heilige graal. Integendeel. Om digitaal goed te laten werken moet je er als adverteerder en dus ook als retailer bovenop zitten. En dat kan alleen als je zorgt dat je goede kennis van zaken hebt. Lees het complete artikel van 11 mei op Marketing Week.