JA JA AMSTERDAM

brievenbusreclame-logo

Nieuws

Aanmelden nieuwsbrief

JA JA AMSTERDAM

JA JA Amsterdam

De gemeente Amsterdam is door de Reclame Code Commissie op haar vingers getikt. Op basis van de Milieu Reclame Code (MRC) moet je je stellingen kunnen bewijzen. De gemeente bleek echter niet in staat haar milieu argumenten (minder afval, minder boomkap) voor het overboord gooien van het landelijke sticker beleid hard te maken.

Argumentatie A’dam JA-JA STICKER ondeugdelijk

De gemeente probeerde een negatief oordeel van de RCC te voorkomen met de stelling dat geen sprake was van aanprijzing van haar beleid. Het zou slechts gaan om informatie aan de burgers over het nieuwe beleid.

In de brief aan de burgers werd echter tevens gemeld dat met het nieuwe beleid 34 kilo papier per huishouden zou worden bespaard. Vertaald naar bomen zou dat omgerekend naar Amsterdam zo’n 6.000 bomen besparen.

De RCC doorzag deze gemeentelijke list. Die had immers tot doel zo min mogelijk burgers een JA/JA-sticker op de brievenbus te laten plakken. En dus is sprake van reclame en RCC bevoegd.

En omdat de besparing van papier en bomen niet of onvoldoende door de gemeente kon worden onderbouwd, concludeerde de RCC dat de gemeente art 3 MRC met de betrokken brief heeft overtreden.

Amsterdam niet compliant

Als gevolg is Amsterdam verzocht niet langer zo te communiceren. Vooralsnog, vrijdag 1 juni 2018, heeft Amsterdam echter de tekst op zijn website over het beleid nog niet aangepast.

Lees hier het vonnis van de RCC.