Folder als bijlage krant toegestaan

brievenbusreclame-logo

Nieuws

Aanmelden nieuwsbrief

Folder als bijlage krant toegestaan

bijlage

Met enige regelmaat ontvangen de abonnees van dagblad Trouw een reclamefolder van Peter Hahn bij hun krant. Rechts bovenaan de voorpagina van de folder staat: ‘Advertentiebijlage bij deze krant’.

Een abonnee dient een klacht in bij de Reclamecode Commissie. Hij heeft immers een NEE/JA-sticker op zijn brievenbus en vindt daarom dat de krant de folder niet bij hem mag bezorgen.

Volgens vaste rechtspraak van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep mag echter tegelijk met een krant waarop een consument is geabonneerd reclamedrukwerk worden bezorgd. Dat mag zelfs als de brievenbus is voorzien van een NEE/JA-sticker. Daarbij geldt dan wel als voorwaarde dat de reclamefolder onderdeel moet uitmaken van de krant. Dat kan bijvoorbeeld door krant en folder in een cellofaan te verpakken of aan elkaar vast te nieten, dan wel door de commerciële bijlage onmiskenbaar onderdeel (bijlage) van de krant te laten zijn. Dit laatste doe je door een uitdrukkelijke zodanige vermelding op de folder.

In dit geval is de Peter Hahn folder geïntegreerd onderdeel van Trouw gemaakt door de duidelijke en zichtbare tekst rechtsboven op de voorpagina van de folder.

De Commissie wijst de klacht dan ook af.

In dezelfde periode werd ook een klacht ingediend tegen de Asser Courant. Daar werden reclamefolders bij de krant bijgestoken en in brievenbussen met een NEE/JA-sticker bezorgd. Dat mag dus niet en leverde een veroordeling van de uitgever op.

In Duitsland zou de Peter Hahn uitspraak niet mogelijk zijn. Daar moet de sticker altijd geëerbiedigd worden. De folder mag daar dus nooit bezorgd als er een GEEN-Reclame sticker is geplakt.

De grote vraag is of de Reclamecode Commissie na de invoering van de JA/JA-sticker hier straks anders oordeelt. In Duitsland is overigens een JA/JA-sticker ondenkbaar. Daar bepaalt niet de overheid wat de burger wel of niet in de brievenbus ontvangt! Vrijheid van Nieuwsgaring heet dat.